Новини

2017-а бе „година на промени и предизвикателства“, а за 2018-а ще продължим да се стремим да израстваме като екип и като професионалисти
28 Декември / 2017 г.

2017-а бе „година на промени и предизвикателства“, а за 2018-а ще продължим да се стремим да израстваме като екип и като професионалисти

Равносметка за изминалата 2017-а година и какви са професионалните очаквания за новата 2018 г. Интервю с Иван Стайков и Калинка Стайкова.

 

Краят на годината винаги е време за равносметка в личен и в професионален план. Как бихте описали с няколко думи вече отминаващата 2017 г.?

Калинка Стайкова: Година на промени и година на предизвикателства от различен и твърде неочакван характер, така бих я описала. Предизвикателствата бяха свързани с неочаквани или може би по-скоро ненавреме забелязани промени в ценностната система на различни хора. Все повече процеси се автоматизират, увеличава се комуникацията по интернет - и-мейлите, социалните мрежи, а всички те с времето развиват отчуждение и постепенно омаловажаване на ролята на общуването човек - човек. Последствията вече са прекалено видими и не могат да бъдат игнорирани, но не мога да преценя до колко могат да бъдат променени.

Най-големите проблеми за мен са размиването на представата за технологично време и ценности пред обществото - понятието лична отговорност, като следствие - поет ангажимент, дадена дума и лично достойнство. Последствията са доста деструктивни, особено в бизнеса. Това, което най-много ме плаши в бранша, е често срещаното примиряване и готовност да се приеме лошо качество на изпълнение, неспазване на обещание или съзнателно изречената лъжа, като нещо нормално и едва ли не неизбежно.

Какви бяха прогнозите и очакванията Ви за нея и успяха ли да се осъществят?

Калинка Стайкова: Никога не правя прогнози – реалността, в която живеем, е твърде непредсказуема и бързо променяща се. Рисковите параметри са значително повишени и като следствие това прави всички прогнози изключително нестабилни. В нашата компания важи правилото всеки да дава 100% от себе си и да допринася ежедневно към развитието на екипа.

Какви са според Вас са основните проблеми днес пред бизнеса у нас и конкретно пред полиграфическата индустрия?

Калинка Стайкова: За мен основните проблеми на нашата индустрия са няколко - нейната консервативност и тромавост, машинния парк и липсата на квалифицирани кадри, да не забравя и пълното отсъствие на държавна политика в тази област.

Промените се случват бавно, а инвестициите, които са необходими за производство на съвременни продукти, са големи. Дигитализацията и софтуерната автоматизация са все още чужди думи, от които браншът се плаши. Съществува също много свободен машинен парк, лошо управляван и ползван импулсивно, а не професионално. Голям процент от оборудването е старо, без възможности за автоматизация и електронизация.

Иван Стайков: Не на последно място се усеща сериозна липса на кадри и паралелно липса на интерес и от страна на работодатели за системни действия и обучение на такива. Повечето фирми не желаят да инвестират в обучение, защото това е скъп, бавен и често неблагодарен процес. За да може да остане печеливш, браншът трябва да се промени драстично и не става дума само за нови технологии, а за качествена промяна на подхода и обслужването на клиентите.

Как Вие и екипът на ГЕД работите, за да преодолявате тези трудности?

Калинка Стайкова: Обръщаме повече внимание на онова, с което живее и ползва младото поколение. Проверяваме, тестваме и онова, което можем да приложим, стискаме зъби и… го въвеждаме. Това става бавно, но действаме упорито, стъпка по стъпка и не му обръщаме гръб. Назначаваме млади хора и както ние обучаваме тях, така и те учат нас. Целта е някак да успеем взаимно да изградим брод над пропастта между консервативното минало и твърде дигитализираното и все още неопределено и непонятно бъдеще, което вече „Е“, нищо че не го виждаме ясно.

Според много хора в България, технологиите са глътката бъдеще, необходима в една държава на миналото. Но както всички знаем, реалността за бизнеса тук е доста трудна. Как Вие възприемате навлизането на технологични иновации?

Иван Стайков: Като правило в България темпото на технологично обновяване е по-бавно от това в западните държави. Често се случва така, че ние прескачаме определени етапи на развитие, защото ги усвояваме прекалено бавно. Технологията е един от водещите инструменти, които могат да донесат значителен бизнес скок на всяка фирма – било то поради подобрена конкурентоспособност, диверсификация или друг фактор. Навлизането на водещи софтуери във фирмите е много добър метод за усвояване на модерно ноу-хау, което е залегнало в създаването на системата и нейните процеси.

Каква е Вашата визия за устойчиво развитие на бизнеса в бъдеще?

Калинка Стайкова: Устойчиво развитие се постига от хора, които са си спомнили или научили отново какво значи да бъдеш човек. За да се развива в бъдеще, бизнесът има нужда от хора, които носят отговорност за действията и решенията си и се гордеят с това, което правят. Тези хора искат да вървят през новостите и разбират, че средствата могат да се променят и се променят, но човекът е този, който решава как и за какво да ги използва.

Къде според Вас е балансът между екипа – човешкия фактор и новите технологии?

Калинка Стайкова: Балансът е в самите хора - в главите им, в навиците им, в отвореното съзнание или липсата на такова, в желанието за промяна. Всичко е баланс. Трябва да открият желание в себе си, да разберат и да направят нови стъпки. Хората е необходимо да приемат, че новото не е враг, нито просто облекчение - то е възможност, с нейните плюсове и минуси…

Какво бихте си пожелали за Новата година?

Иван Стайков: Единен и задружен екип, който вътрешно се учи, развива се и се движи напред, увличайки в прогреса си и околните. Очаквам от себе си и от всеки от нас да бъдем по-добри от това, което бяхме през 2017-а. Нека да успеем да научим нови неща, които да реализираме като успешни проекти за нашите клиенти.

Какви са най-амбициозните цели, които искате да поставите пред себе си и за развитието на ГЕД през идната 2018 година?

Калинка Стайкова: Бих желала да увеличим хората от бизнеса, с които си общуваме на теми, значими за тях и за нас. Да можем също да си говорим на по-общ език, да променим поне малко от тяхното възприятие за реалността в позитивна насока и да ги подкрепим поне в част от тяхното собствено движение и развитие.

За какво бихте благодарили?

Иван Стайков: Благодарен съм преди всичко за доверието на клиентите ни, за усърдието на колегите ми и за подкрепата на моето семейство.

Какво бихте пожелали на нашите читатели за предстоящите празници?

Калинка Стайкова: Пожелавам на всички да успеят да запазят визията си за истинските неща, да имат силата да ги преследват и мъдростта да не се отклоняват в незначителните. Нека потърсят в себе си мълчанието на миналото и музиката на бъдещето.