Новини

11 Януари / 2016 г.

Kodak връща филмовата камера Super 8 в аналог / дигитален вариант

Преди 50 години, Kodak показа своята първа филмова камера, на базата на която са правени много модерни устройства, които обаче снимат модерно дигитално видео. Сега Kodak представи своя прероден продукт, който отново снима на истинска лента, като съчетава аналогови и дигитални функции.

Подобно на своите предшественици, камерата снима върху 15 метрова филмова лента, която е достатъчна за около 3 минути видео. Потребителите изпращат своите ленти на Kodak, когато са готови, където те се превръщат от аналогов в дигитален запис. След това обработената лента се изпраща по пощата на потребителя и към пратката има парола, с която да се изтегли дигиталния вариант от облака... в крайна сметка е малко вероятно потребителят да има Super 8 проектор или машина за обработка и монтаж на филма.

Аудиото може да се записва на вградена SD карта, използвайки вградения микрофон - което означава, че картината и звука ще трябва да се синхронизират по време на монтажа. Камерата има и 3.5 инчов LCD екран, който има портове за периферни устройства, например слушалки.

Създадена от индустриалния дизайнер Yves Behar, камерата има метален корпус, дръжка за носене. Камерата може да сменя между няколко C лещи, като при поръчка ще идва с Ricoh 6-мм 1:1:2 леща. Има избор от два цвята - среднощно черно и костен порцелан.

Може да снима в 9, 12, 18, 24 и 25 кадъра в минута, има вграден датчик за светлина и дава възможност да се прави ръчна настройка на фокуса и апертурата. В допълнение се предлагат много различни ленти, така че потребителите могат да изберат правилната лента, в зависимост от условията в които снимат.

Камерата е само част от цялостната концепция на Kodak, наречена Kodak Super 8 Revival, която включва набор от камери, услуги по обработка на филмови ленти, инструменти и др.

Все още няма много информация за цената на това устройство. Очаква се в края на 2016 да се продава премиен модел с цена около $1000, а след това се очаква модел с по-ниска цена - в диапазона $400 - $700. Изпълнителният директор на Kodak Jeff Clarke сподели, че се очаква една опаковка филмова лента да се продава за около $50 - $75.