Новини

Разкажи ми, ще достигнеш ли целта?
31 Октомври / 2019 г.

Разкажи ми, ще достигнеш ли целта?

Какво открихме сред редовете на последната приказка от тазгодишната кампания - “Тримата братя и златната ябълка”

 

Кой не е чел като малък знаменитата българска приказка “Тримата братя и златната ябълка”? Едва ли има някой, който да отрече как е притихвал пред перипетиите на всеки, но най-вече на най-малкия брат, или тайно е проверявал в тъмното дали халата от приказката не дебне и него. Мистична и авантюристична, без съмнение, тази приказка ни е научила на много, дори и да не сме съзнавали това. Ако има една дума, с която да можем да я опишем, то тя най-вероятно би била “целеустременост”. Но приказката говори много повече. Ето защо сме я избрали за кулминация в тазгодишната ни селекция. 

“Тримата братя и златната ябълка” се характеризира като вълшебна приказка. Докато предишната - “Неволята”, разглеждаше важността на знанията, произтичащи от по-скоро битовите дейности, занаяти и сръчност, тази приказка се фокусира върху изграждането на личностни качества, храброст и умения за справяне с различни ситуации. 

Фантастична и изпълнена с приключения, шестата приказка ни показва, че без усилия нищо не може да бъде постигнато. Или иначе казано, златната ябълка не остава при този, който "просто пази дървото". Но нека разгледаме в подробности.

В последната избрана приказка от начало докрай се преплитат реалните и фантастични елементи. Тя е наситена с вълшебства и ни провокира да търсим смисъл отвъд думите и реалните им значения. На пръв поглед обикновени герои, с напълно присъщи за хората качества и познати човешки емоции, попадат в непознати, изпълнени с вълшебства ситуации и се срещат с чудати говорещи същества. 

Един човек върви сред свят, в който всичко е неясно и той никога не знае какво ще е следващото предизвикателство, за да защити това, което обича и което му принадлежи. Погледната от този ъгъл, приказката вече не е вълшебна - тя е историята на всеки човек на този свят. Дори работното ни ежедневие със своите неочаквани спънки прилича на тази приказка. Защото в него единствената константа е постоянната промяна. Ако не я приемем, оставаме закотвени в стари модели, които не носят успех в актуалната среда. Само ако я приемем и използваме, имаме шанс златната ябълка да се окаже в ръцете ни.

Сюжетът на приказката се развива на много нива. В нея съществуват две реалности - в непознатия подземен свят има хора, къщи и зеленина - живот какъвто съществува и на горната (“нашата”) земя. Дъщерите на халата, крадяща златните ябълки, са обикновени девойки, за които братята ще се оженят и ще заживеят щастливо в горната земя. Но всичко това след дълги изпитания, извървян път, срещи с вълшебни животни и доказани добродетели. 

И наистина, понякога ни е необходимо малко вълшебство, за да се отърсим от грижите на забързаното ни дигитализирано ежедневие и да помислим за нещо различно от него. Тази приказка ни кара неусетно да се вгледаме в себе си и собствените ни възприятия за света около нас. Тя разказва за вечната борба между доброто и злото и за човешките стремежи към постигане на хармония. 

През целия сюжет се проследяват подвизите на най-малкия брат, който, благодарение на добродетелите си, успява да извоюва щастието си. Неслучайно за водещ герой е избран именно най-младият от тримата. Смята се, че вълшебните приказки от този период отразяват така наречения ритуал на “инициацията” - това е етапът на развитие и преминаване от юноша към възрастен. При него младежите са подлагани на различни изпитания, с цел да придобият определени знания и умения и така да бъдат подготвени да влязат в света на възрастните. 

В днешно време този процес на израстване се асоциира по-скоро с тийнейджърски бунт и своеобразна “обсада” от социални медии, отколкото с придобиване на качества и умения. Хората често обръщат по-малко от нужното внимание на изграждането и възпитаването на нужните за едно общество добродетели. Искаме всичко да се случва бързо, лесно и по възможност с минимални усилия, но народната мъдрост ни учи, че истинските неща невинаги се случват точно така.

Дигиталните технологии измениха из основи облика на света за по-малко от век. Към днешна дата можем да разгледаме ритуала на инициацията от съвсем различна гледна точка. Професионалният път на голяма част от хората е свързан с необходимост от честа промяна, постоянно учене на нови неща. Гъвкавостта на ума, действията и решенията се оказва изключително скъп актив. В постоянно изменящи се условия сякаш често преминаваме през едни малки инициации, в които се налага да доказваме и личните си качества, и качествата на бизнеса, който развиваме чрез действията си.

Поуката от приказката, адаптирана към света, който познаваме днес най-кратко би звучала, че без постоянство в усилията нищо не може да бъде постигнато. Както един добре организиран град, един работещ бизнес, така и една успешна кариера или сплотено семейство, например, се градят с време, енергия и упоритост. Тъкмо така и най-малкият юнак в приказката се опитва да стигне от долното в горното царство, за да завърши подвига си.

Постигането на една цел е цялостен процес - процес, който има своите съставни части, изисква много труд и отдаденост. Една популярна мисъл гласи, че Трудните дни, дните, които ви предизвикват в ядрото ви, са тези, които определят какъв човек сте" Шерил Сандбърг. Ето защо може да следвате примера на малкия брат и да не се отказвате в трудните моменти. 

Историята е толкова наситена с перипетии и невероятни предизвикателства, че е трудно да не защитим в ума си най-малкия брат със “стига толкова!” или “та той вече уби халата - защо не си получава наградата?” Само че приказката, с цялата си фантастичност, всъщност носи в себе си един тривиален факт - често се налага да опиташ два, пет, десет пъти, за да постигнеш целта си. А понякога и това не е достатъчно. За да постигнеш нещо, трябва да си искрен в намеренията си, да си готов да се бориш докрай за него, да жертваш нещо от себе си и да си търпелив, защото процесът е дълъг. Но ако устоиш докрай, ако “откажеш да се откажеш”, тогава ще можеш всяка година да събираш златните плодове на своята упорита смелост.