Новини

Приказна му работа
13 Декември / 2018 г.

Приказна му работа

Екипът на Гед ви предлага в навечерието на Коледа да погледнем към няколко от народните приказки с интересен нов прочит, като търсим техните поуки към съвременния свят.

 

Нека ви разкажем...

Имало едно време хора, които си разказвали приказки по цяла вечер. Седнали край огъня, на сбирки в общностите си или в своите семейства, те предавали чрез словата си научените истории и поуките в тях, като преплитали и по нещо от себе си. Това било един вид техният занаят.  Историите били толкова вълнуващи, любопитни, митични или страшни, колкото гората, в която живеели всякакви животни, елфи и други приказни герои. Чрез тях се предавало знанието и мъдростта на опита на различни народи и цивилизации от поколение на поколение. Така се родили приказките.

Всеки знае какво е приказка… Като своеобразна „дядова ръкавичка“ думата приказка обгръща и обхваща както народните творения и легенди, така и чисто авторови приумици на известни или не до там известни писатели. Затова наричаме „приказка“ както историите за Хитър Петър и Крали Марко, а също и легендите за “Неродена мома”, змейове и самодиви.

Още от древността, приказката се предавала от уста на уста и разбира се всеки разказвач я променял, украсявал според своите разбирания. . И въпреки, че някъде дълбоко се запазвало зрънцето на изначалните исторически факти, съответната народна приказка можела да се изменя до неузнаваемост.  Така с времето се раждат десетки варианти и различни легенди. Ето защо, в различни краища на България, а дори и в различни страни по света, можете да чуете сродни народни предания и приказки със сходно звучене и поука, но с различен сюжет.

 

 

къде се е чуло и видяло, …

Дори днес историите и приказките са навсякъде около нас - в истории разказваме живота си, с истории илюстрираме работата си, с приказки приспиваме децата си...  Ако погледнем в бизнеса, с истории предлагаме продуктите си - рекламираме, комуникираме, продаваме. Те незабелязано ни помагат в ежедневието ни сега, както са го правили в миналото.

Приказките пътували по пътищата “през девет гори в десета”, следвали преселението на народите и попивали обществените промени. Вадейки приказки от старите долапи, ние попълваме и съхраняваме знанието си за света, а и собствените си спомени.  Общуването с приказката е общуване с опита на дедите ни, достигнал до нас като разказ или история, предавани от поколение на поколение.

Дали има дете което  не обича приказки? Едва ли - рядко се срещат такива деца, защото приказките им дават светове в които те могат да са герои, да победят лошите, да си общуват с животните и това им помага да се развиват. Приказните герои и техните истории са един от начините, чрез които малкото дете открива модели и ценности  докато расте.. Приказката може да бъде универсално средство, с чиято помощ могат да се разберат детските интереси, потребности и желания. Защо тогава докато порастваме постепенно забравяме да четем приказки?

 

 

приказки за размисъл

Накъдето и да погледнем, в която и посока да обърнем глава днес, нашето забързано ежедневие се опитва да ни убеди, че не живеем в приказкa и те не съществуват. Това е неоспоримо убеждение за  клатещите се глави на навъсените, сбърчили нос и вежди, сериозни възрастни хора. Заети в своя делник на отговорности, емоции и информация, която ни обсипва отвсякъде, често пропускаме следата на приказката.

Често заменяме спомена ни за силата, пораждана от приказките, дълбоко вътре в нас с оплакванията за много проблеми и жалбите за по-добър живот. Но както  казва Г. Честертън, те [приказките] са повече от истински. И не защото ни казват, че има дракони, а защото ни казват, че драконите могат да бъдат победени”. Те са мотивацията ни да загърбим проблемите на сивото ежедневие. Приказките често съдържат в себе си пътеводната светлина, която ни липсва, за да открием и удържим правилната си посока.

Вече сме пораснали достатъчно да осъзнаваме, че не живеем в приказка, дори ежедневието ни неминуемо го доказва. Едно обаче остава сигурно, въпреки всичко, приказките живеят вътре в нас!

Герои и чудати същества все още живеят в нашето съзнание и спомени. Макар нереални, те ни дават мотивация и сила да се справяме с трудностите на реалността.. Чрез тях приказката продължава да диша.... Тя е жива в нас, независимо че уж е останала в детството ни … Защото приказките разказват за умението да действаш, а всъщност в това умение се въплъщава самият живот.

 

 

… в съвременния свят

Разбира се, всяка приказка, независимо популярна или не, винаги си има своя поука. Дори и днес, при нашите възможности за друго ниво на комуникация, приказките си остават интересен и жив начин  за обмяна на информация, опит и полезни практики идващи от миналото. Вдъхновени от народните приказки и легенди, както и мъдростта, която те съдържат, създадохме тазгодишната си Коледна кампания. В нея сме избрали шест видни приказки, за да предадем ценното знание, съдържащо се в тях под формата на статии. Следвайки ги ще се опитаме да го приложим и отнесем към настоящето ни ежедневие.

Във приказните истории, както и в живота няма изначално “само добро” или “само лошо”. Героите изживяват промени, трансформират се, развиват се в различни посоки . Някой изживяват катарзис или продължават живота си по нови пътища. Същото е и при създаването и развиването на успешен бизнес. Той не може да просъществува успешно без да премине през определени етапи и препятствия. Но за бизнеса ще си говорим по натам...

Всяка приказка може да има много значения и да бъде интерпретирана по различен начин и далеч няма само един правилен. Всеки човек може да извлече поука за себе си, та дори да я предаде като “свой завет”. Приликите и тълкуванията, които ние откриваме са много. Може би вие ще откриете и такива, които са останали скрити за нас.

През следващите дванадесет месеца ще ви запознаем с шестте избрани от екипа на Гед приказки и с това какво ние сме научили от тях за съвремието ни - общовалидни морални и бизнес ценности. Всъщност, мислим си, че и в живота и в бизнеса има преплитане, та нали едното не може без другото.

 

 

Нека ви разкажем, къде се е чуло и видяло, приказки за размисъл в съвременния свят

В навечерието на Коледните празници Екипът на Гед ви предлага да си спомним уюта на моментите когато мама и тати, баба и дядо ни четяха, или седяхме потънали в света на народните приказки. Следва продължение… Помнете кога трябва да откъснете нов лист от календара и следете нашия блог. В него ще разберете кой герой какво е сътворил и как е заживял дълго и щастливо.