Новини

Нека ви разкажем приказка за размисъл в съвременния свят - Неродена мома
01 Януари / 2019 г.

Нека ви разкажем приказка за размисъл в съвременния свят - Неродена мома

5 полезни идеи, които намерихме в народната приказка Неродена мома

 

Предговор, защото всяка история започва от някъде

Здравейте скъпи читатели! Честита Нова Година! За най-търпеливите от вас, добре дошли в нашата съкровищница с приказки, които извадихме от старите прашни долапи. Макар и малко поовехтели и старомодни, те си остават толкова ценни, защото предават важни идеи за бизнеса, пренесени от разказите на предците в съвременния дигитален свят.

Като мост от миналото към бъдещето, може да научите нови или добре позабравени стари поуки, да се посмеете или пък да се позачудите къде се е чуло и видяло хората в бизнеса да четат приказки… Защото, да - настоящето е непредсказуемо, …но за света на ГЕД всичко е възможно :)

На първи януари с отбелязването на новата година ви представяме първата приказка от нашата селекция - “Неродена мома’. Но помнете, въпреки че поуките са много, вашият личен прочит остава най-ценен, а за храбри юнаци и красиви моми ще си говорим по-нататък…

 

 


И така, нека ти разкажа…

Имало едно време един царски син, на който вече му дошло времето да се задоми. За да избере подходяща невеста, той направил чешма, от която да текат мед и масло, а от нея всички моми да си наливат. Стичали се девойки от цялото царство да си наливат, а той ги гледал и все не можел да си избере. Не след дълго дошла и възрастна баба, която си напълнила менците и продължила да налива в яйчени черупки. Царският син й се присмял и счупил съда. Тогава бабата се ядосала и го проклела да не се ожени, докато не намери неродена мома. И така, ден след ден царският син все не можел да си избере жена, докато накрая се примирил, че ще трябва да тръгне и да търси неродена мома. С това започнало неговото приключение…

Нека се прехвърлим към света на бизнеса. Създаването на един успешен продукт или бизнес е своеобразно пътуване в търсене, също както благородният момък тръгва да търси съвършената - неродената мома. В живота и в бизнеса съществуват много сходни ценности, защото разбира се, едното не може без другото. Съществените неща са навсякъде около нас, но и често са замаскирани като много малки по обем или на пръв поглед маловажни. Едва когато се научим да ги забелязваме обаче (когато успешно преминем препятствието от дадената приказка), те разкриват истинската си сила, качество и предназначение.

За да си успешен в нещата, които правиш трябва доста да се потрудиш и често това е свързано с различни изпитания и израстване, било то професионално или лично.

 

 

В приказката “Неродена мома” открихме пет идеи , които много често остават незабелязани, недоизказани или недоразбрани. Ето какво открихме сред редовете:

 

1. Да не се страхуваме от грешките

Ако човек се счита за предприемач и не е правил грешки, значи не е истински предприемач. За да можем да създадем нещо ново, се налага да се откажем от страховете си и да си позволим да сгрешим. Може да звучи клиширано но е истина - от грешките си се учим най-добре.

Създаването на успешна компания например е съпътствано с постоянно поемане на рискове. Също както царският син от приказката поема риск по пътя си в търсене на неродена мома, а след това прави и грешка като не разпознава измамната невеста. В крайна сметка обаче, успява да осъзнае грешката си и да я поправи.

Да не се страхуваме от грешките, а да се учим от тях. Вместо да се упрекваме за дадено действие или пропусната възможност, просто да бъдем открити за следващата, защото тя ще се появи. А възможностите в бизнеса са навсякъде.

 

2. А когато допуснем грешка - да си я признаем...

Сбъркали сме, или сме избрали решение, което не работи… Да, всеки рано или късно се среща с грешки и неработещи решения, а истинската полза е когато си го признаем и добре се замислим кое е довело до това. Големите бизнеси и хора не са тези, които не грешат, а тези, които умеят да видят грешката си, да разберат защо са я направили, ако е нужно - да се извинят, а после да използват изводите, които са си направили по пътя си нататък.

Честността е изключително ценно качество и приказката също го твърди. Истината в разказа на красивата девойка рано или късно излиза наяве и измамната царица е разкрита. Момата не се опитва да я обвини, тя просто разказва своята история и перипетиите през които е минала.

Да - важно за човек е винаги да държи на думата си и да е праведен в изказа си. И да - много е трудно… Но само така лъжата няма да може да ни помете като лавина, а осъзнаването ще ни даде силата да продължим напред.

 

3. Да изслушваме другите

Неродената мома има много какво да разкаже, но има ли кой да се вслуша в думите й? Започва тя да ниже мънистата от скъсаната огърлица, напявайки своята история и ето - истината за измамната кралица излиза наяве. За щастие на девойката, има кой да я чуе.

Що се отнася до наши дни, винаги си струва да обръщаме внимание какво ни казват другите. Умението да чуваме се възпитава толкова трудно в днешно време. Добре е да слушаме внимателно, защото от всеки човек може да бъде научено нещо.

Струва се да се вслушаме както в тези, които ни хвалят, така и в тези, които открито и яростно ни критикуват- във всичко се крие истина, нищо че понякога е замаскирана или изкривена.

 

4. Да предизвикваме себе си - и в живота, и в работата

“Ще се изненадаш докъде ще стигнеш, ако просто се изправиш и продължиш напред.” Дори когато вече нямаме сили, отчаяли сме се и не виждаме път, единственото което ни остава е просто да направим следващата стъпка. И после следващата. И следваща... В мрака, просто да продължим да вървим… и пътят сам ще се намери! Та нали нестандартните и успешни решения в живота и бизнеса се раждат именно в такива ситуации - при необходимост от действия извън обичайното. Като съдбата на нашата героиня в приказката, която намира начин да продължи.

 

5. Да живеем и работим винаги с мисъл за бъдещето

“Каквото посееш - това ще пожънеш”, казва народната мисъл. Посей добро и гради, и ще пожънеш добро и съградено!

По пътя си Неродената мома се среща с различни типове хора ту добри, ту злонамерени. За разлика от тях обаче, тя не променя своето поведение и отношение, а напротив. Дори към измамната кралица се отнася с добро, не проявява завист а дава помощта си и нанизва скъсаната огърлица. А след това идва ред да разкрие своята история.

Изследвайте нови пътеки, не се страхувайте да рискувате, но винаги се отнасяйте добре с хората. Залагайте дори на най-смелите си идеи, защото в бизнеса няма място за прекалени страхове. Все пак да не забравяме, че най-големите човешки постижения са били продукт на безумни идеи. Бъдете новатори и бъдете успешни!

 

Връзката с приказката

Kоя е всъщност “Неродената мома”? Това е вътрешният, невидимият свят на човека, който издирва и търси да намери изначално красивото, изначално благото, изначално съвършеното и през изпитанията да го запази в себе си. Това са съвкупност от качества и знания, които се откриват на този, когото погледне отвъд материалните блага. Те няма и как да бъдат достъпни за всички, защото те не се дават. Първо се издирват, а после се изграждат у човека.

Казано по друг начин, няма кой да ни даде наготово това, за което бленуваме. То се изработва. То се ражда в малките детайли и във вътрешния живот на човека или на компанията.

***

Цитат: “Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите!” Антоан дьо Сент-Екзюпери

Когато четяхме приказките сме подбрали към всяка и по един известен цитат от световен автор. По този начин искаме да покажем, че приказките съдържат общовалидни идеи, които съществуват в мъдростта и на други народи.

***

Бъдете търпеливи, до следващата приказка през месец март!